wtorek, 30 lipca 2013

JABŁKOWO-BANANOWE CIASTO BEZ TŁUSZCZU

Ciasto jest bardzo smaczne, jest może mało urodziwe ale warto go upiec. Dużym plusem jest brak tłuszczu i  brak cukru ale za to ma w sobie dużo błonnika dzięki otrębom, dodatkowo pachnie cudnie cynamonem i kardamonem ,a słodycz dostarcza tutaj miód i banany. Świetna, lekka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych ciast z owocami. Gorąco polecam :)

 Składniki:
  • 1 jajko
  • 200g mąki wieloziarnistej
  • 30g otrębów pszennych
  • 70ml mleka
  • 30g jogurtu naturalnego
  • 70g miodu
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • ½ łyżeczki soli
  • 40g płatków migdałowych
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • kokos/płatki migdałowe do posypania
Wykonanie:
  • jabłka i banana obieram i kroimy na średnie kawałki
  • pokrojone owoce dodajemy do miski , następnie przesiewamy do nich mąkę  wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz dodajemy żółtko i wszystko mieszamy
  • mleko podgrzewamy i roztapiamy w nim miód, następnie przestudzone wlewamy do miski, dodajemy teraz pozostałe składniki tj. otręby, jogurt, płatki migdałowe (połowę płatków pozostawiamy do posypania wierzchu -jeżeli będą używane zamiennie ja użyłam kokos) cynamon, kardamon oraz ekstrakt wanilii wszystko mieszamy na koniec dodajemy pianę ubitą z białka i jeszcze raz delikatnie mieszamy całość
  • ciasto przekładamy do średniej formy  wyłożonej papierem do pieczenia, podpiekamy około 20 minut  w  180ºC  następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy płatkami migdałowymi/kokosem i z powrotem ciasto wkładamy do piekarnika na kolejne20-30 minut  w sumie cały proces pieczenia to 40-50 minut 


Źródło: http://dietetycznie-w-kuchni.blogspot.com/2012/05/najprostsze-ciasto-jabkowo-bananowe-bez.html

6 komentarzy: