wtorek, 25 listopada 2014

BABKA BANANOWO-CZEKOLADOWA

Babka jest zwarta i nie należy do puchatych ciast ale jest bardzo smaczna , a jednak kawałek ciasta ze szklanką mleka potrafi wywołać uśmiech i dodać energii na cały dzień  :) Gorąco polecam :)

Składniki:
  • 150g miękkiego masła
  • 250g brązowego cukru
  • 350g mąki pszennej
  • małe opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 banany
  • 3 jajka
  • 100 g czekolady mlecznej/gorzkiej
  • 4 łyżki  gorącego mleka
  • groszki czekoladowe

Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem ,wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy
  • banany miksujemy z jajkami
  • czekoladę  łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy ją w gorącym mleku, tak długo aż całkowicie się rozpuści , odstawiamy do przestudzenia
  • do masła z mąką dodajemy zmiksowane banany oraz przestudzoną masę czekoladową, całość ucieramy na gładką masę, na koniec dodajemy groszki czekoladowe i mieszamy
  • keksówkę (33x13cm lub większą), wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i pieczemy je około 60 minut do suchego patyczka w temperaturze 180-190°C.



Źródło: Książka Kuchnia polska „ Ciasta i torty”

4 komentarze: