wtorek, 2 grudnia 2014

PIERNIK FIŃSKI

Piernik jest, sprężysty, wilgotny i aromatyczny dla mnie strzał w dziesiątkę. Na pewno upiekę go na tegoroczne święta, gorąco polecam :)


Składniki:
  • 180g masła
  • 120g mleka
  • 2 jajka
  • 400g brązowego cukru
  • 250g kwaśniej śmietany
  • 350g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 płaskie łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 płaskie łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka sproszkowanych goździków
  • 1 płaska łyżeczka kardamonu
  • 60g posiekanych migdałów

Wykonanie:
  • masło i mleko podgrzewamy, gdy masło się rozpuści ściągamy z gazu i odstawiamy do przestudzenia
  • jajka i cukier ubijamy do białości
  • do miski dodajemy przesianą mąkę, sodę oraz przyprawy( imbir, cynamon, goździki i kardamon) mieszamy, następnie dodajemy pozostałe płynne składniki czyli mieszankę maślano-mleczną, jajeczną oraz śmietanę , całość mieszamy (miksujemy), na sam koniec dodajemy posiekane migdały i jeszcze raz wszystko mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (  ja użyłam 25x30cm) pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowy piernik studzimy i kroimy np. w kwadraty.




Źródło: www.piernikarniatorunska.pl/przepisy/index.php

2 komentarze:

  1. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam :) jest pyszny, prosty, aromatyczny i wilgotny , dla mnie i znajomych strzał w dziesiątkę :)

      Usuń