poniedziałek, 5 lutego 2018

OPONKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Najłatwiejsze oponki jakie kiedykolwiek robiłam, tak zwane oponki dla zapracowanych :) Potrzebujemy jedynie gotowe ciasto francuskie, olej do smażenia oraz cukier puder do obsypania i gotowe można świętować Tłusty Czwartek :D



Składniki na około 15 szt.:
  • opakowanie ciasta francuskiego w najlepiej w temperaturze pokojowej
  • olej np. rzepakowy
  • cukier puder
  • dodatkowo użyłam cynamon

Wykonanie:
  • płat ciasta rozwijamy i za pomocą szklanki lub karbowanej foremki wycinamy koła. Następnie w każdym z kół za pomocą np. korka z butelki lub kieliszka wycinamy małe kółeczka
  • olej rozgrzewamy do 175ºC i smażymy partiami oponki na złoty kolor , gotowe odsączamy na ręczniku papierowym,( na końcu smażymy wszystkie skrawki ciasta które nam zostały ,żeby się nie zmarnowały:) )
  • zimne oponki posypujemy cukrem pudrem i cynamonem i gotowe, świętujemy zamknięcie karnawału :D




Źródło: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/oponki-ciasta-francuskiego/#

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz